Alt klart for vårens vakreste vineventyr

PLANLEGGING: I år blir det ikke én Vinfest, men to! Ken Petter Skorge Kristiansen og Laila Skorge fra Colonialen er i full gang med planleggingen sammen med Christer Martinsen og Raymond Mikkelsen fra Terminus.

– Dette blir en unik mulighet til å få besøke fem restauranter i Bergen på én kveld, sier Raymond Mikkelsen. Det er klart for en vårlig utgave av Bergen Vinfest.

Mikkelsen er sommelier og F&B manager på Terminus. Hotellet huser Vårens store vinmesse, som er en del av mai-utgaven av Bergen Vinfest i år. I tillegg blir det tradisjonelle og veldig populære Vintoget byttet ut med et Gastrotog.

– Dette er litt min greie. Ti restauranter er med og så deler vi det opp i to tog. Folk plukker ut hvilken «vogn» de vil starte i blant disse restaurantene, og så går ferden videre, sier Ken Petter Skorge Kristiansen på Colonialen.

Ideen er at i stedet for å spise en femretter på ett sted, starter man med å spise forrett på for eksempel 1877. Så går man videre til neste sted, der måltidet fortsetter.

– De første to stedene er forretter, så kommer hovedretten på et tredje sted, ost på sted nummer fire og til slutt spiser man dessert på en femte restaurant. Alle rettene har tilhørende vinpakker, sier Kristiansen.

TI FORSKJELLIGE MENYER

Tog nummer en skal innom Potetkjelleren, Colonialen Restaurant, Bare Vestland, Boha og Altona, mens tog nummer to er innom 1877, Colonialen Litteraturhuset, Bare, Pascal og Kitchen&Table. Gjestene møter opp på den restauranten de har kjøpt billetter til. Fordi alle «passasjerene» starter på ulike steder, vil det blir ti forskjellige menyer.

  • Kjøp billett til Gastrotoget her.

– Men disse er satt på forhånd og skal harmonere. Man ender ikke opp med å få det samme to steder, forsikrer Vinfest-gjengen.

– Dette er en unik mulighet til å få oppleve fem restauranter i Bergen på én kveld, sier Mikkelsen.

Han har mest med Vårens store vinmesse å gjøre, som skal huses i det ærverdige hotellet bak togstasjonen.

– Det er allerede nærmere 20 importører påmeldt. Mange av disse vil nok ha med seg spennende gjester. Det vil også bli en uformell kåring av musserende og rosé, sier Mikkelsen.

BILLETTENE ER LAGT UT

– Nå har vi lagt ut billetter til messe og Gastrotog i mai og til Vintog i august. 1877 er nye i Vinfest-sammenheng og i tillegg åpner Bare restaurant opp igjen i tiden til Vinfesten i mai. I tillegg til det som er innenfor Bergen Vinfest skjer det veldig mye annet omkring vin i Bergen. I dag er Merete Bø på Grand, for eksempel, sier Skorge.

Der blir det en fredagskveld med Mosel, New Zealand, hvit og rød Burgund, Bordeaux, Nord-Rhône, Piemonte og California. Arrangementet er i regi av Ove Svendsen på Don Pippo og Bø som er dobbelt norsk mester for vinkelnere og nordisk mester, samt semifinalist i både EM og VM. Hun skal vise hvordan hun kombinerer vin med mat, blant annet.

– Det vil jo dukke opp enda mer. Og vi har startet opp konseptet «Vinpjatt» på Colonialen annenhver mandag, sier Skorge.

Å GJØRE OG IKKE GJØRE – PÅ VINMESSE

– Noen tips til dem som kanskje skal på sin første vinmesse i mai?

– Ja, det er ok at du vet hvor du skal. Ikke dynk deg med etterbarberingsvann eller parfyme når du skal smake på vin. Om ikke for din egen del, så tenk litt på andre. Ellers kan det være smart å være litt bevisst på hva du vil ha ut av kvelden. Når det er rundt 200 viner å smake på kan man ikke få med seg alt. Jeg anbefaler å spytte, men også å gjøre seg opp en tanke om hva man har lyst til å finne ut av og smake på før man kommer, sier Laila Skorge fra Colonialen.

Vinfest-planleggerne håper selv det kommer bra Pinot Noir i år. De har også forventninger til Languedoc-Roussillon.

– Det er mange som har kjøpt seg vinmarker der. Ofte er det rimelige produkter med god kvalitet. Og snart er det Tyskland-slipp. Det tror jeg blir veldig bra, sier Kristiansen.

  • Kjøp billett til Vårens store vinmesse her.
  • Kjøp billett til Sensommerens store vinmesse her.

NATURVIN OG JURA

– Naturvin er også veldig spennende og i tiden. Jeg er spent på hvor mange som tar med slike produkter på vinmessen nå. Dette er et marked som vil vokse. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen og naturvin har kommet for å bli, sier Skorge.

– Hva er det som gjør naturvin så populært?

– Mange har en overbevisning om at dette er den rette måten å dyrke på. Vi som jobber i faget går litt i faser. Akkurat nå er det for eksempel vin fra Jura i Frankrike som bøttes ned. I tillegg drikkes det mye naturvin, og dette er produkter som vi i bransjen er med på å snakke litt opp.

– Samtidig er jo naturvin veldig lite i det store bildet. Det er ikke en prosent av verdens marked engang. Selv økologisk dyrket vin er under ti prosent og biodynamisk er kanskje rundt to prosent. Man må jo huske på at det er viktig å beskytte seg mot sykdommer og råte i vinmarken. Da må man kanskje noen ganger være fornuftig og bruke ting man kanskje helst ikke vil, sier Kristiansen.

SUKKER OG MILJØ

– Hva er folk ellers opptatt av om dagen?

– Colonialen har jo hatt flere vinkurs allerede i 2017. Jeg merker at det er stor interesse for hvor mye sukker det er i vinen. Folk er blitt mer bevisst. Men dette er jo også trenden vi ser innenfor mat. Folk vil vite hvor ting kommer fra, hvordan det er avlet opp og om de som dyrker tar vare på miljøet, sier Skorge.

– Den tradisjonelle Vinfesten har vært i august/september. Nå kommer det også arrangementer i mai. Hvorfor det?

– Vi ønsker å samle aktiviteter som omhandler vin innenfor stedene som arrangerer Bergen Vinfest. Vi vil at det skal skje noe hele året. Det handler også om at vi merker pågangen. Det er en økende interesse for vin, og forespørsler og interessen for smakinger bare vokser. Det er også kjekt at restaurantene i byen innimellom kan slippe å være konkurrenter og i stedet få være samarbeidspartnere, synes Skorge.

DETTE ER DET HOTTESTE AKKURAT NÅ

– Hva er det «hotteste» akkurat nå?

– Pét-Nat. Dette er slang for forfedrenes metode å lage musserende vin. Det er plutselig blitt veldig in igjen, sier Skorge.

– Hva er Pét-Nat?

– Det er metoden før Champagne-metoden. Det lages vin og så stoppes gjæringen. Man tapper på flasker og fortsetter gjæringen der. Typisk selges disse musserende vinene med bruskork på.

– Hvor lages det?

– Pét-Nat begynte i Sør-Frankrike i Languedoc, men så har det blitt hentet opp igjen andre steder. Loire er veldig på. Australia er også med. Og så er det noe fra California. Dessverre er det ikke så mye å få tak i. Dette er et litt ustabilt produkt, sier Skorge.

– I Italia har de Col Fondo-proseccoen, som ligner.

Italienerne tapper vinen på flaske med bruskork og starter ny gjæring med restsukkeret, aktive gjæringer og den økte utetemperaturen om våren. Boblene dannes dermed naturlig i flasken og gjæringen pågår til det ikke er mer sukker å konvertere. Metoden ligger et sted midt mellom moderne proseccofremstilling og klassisk metode. Resultatet er en knusktørr boblevin.

– Husk at det er bunnfall i disse flaskene, så man må riste eller vende på dem før man åpner, sier Skorge.

VINTIPS TIL HELGEN

– Har dere noen vintips til helgen?

Dominio do Bibei Lalama
Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé

– Jeg drakk noe godt i går. Nå er det jo snø og sludd og drittvær, så da passer det med rødvin. Dominio do Bibei Lalama er fra Spania og basert på Mencia-druen. Dette er vin som er fruktig, ren og har fin struktur. Den er digg å bare drikke, men passer også kjempegodt til mat. Kanskje hvis man skal lage en lettere gryte eller noe tomatbasert, anbefaler Skorge.

Dominio do Bibei Lalama 2011/2012 er å få kjøpt på Bergen Storsenter, i Valkendorfsgaten, på Sletten, i Fyllingsdalen, på Nesttun, i Åsane, på Lagunen, på Sotra og i Loddefjord. Den koster like over 200 kroner.

– Jeg var i Frankrike i januar og vil anbefale Cremant fra Jura. Der er det mye godt. Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé er knallgod, men forsvinner fort. Skulle de være tom, så er er Tissot-vinene fra Jura et godt alternativ, sier Mikkelsen.