«Blessed are the cheese makers»

Nok en gang ble det vin for tog da Bergen Vinfest inviterte på reise gjennom byens gater. Heldigvis kom det ingen klager denne gangen heller. Kanskje det var fordi passasjerene ble bestukket med ost? «Blessed are the cheese makers» er nemlig en linje fra Monty Pythons «Life of Brian». Det kunne ikke de 800 togpassasjerene på vin- og ostetoget torsdag kveld vært mer enige i.

BARE VESTLAND: Fyrverkeriet Bente Getz fra Osteriet i Samnanger bød på Sterke Nils og fantastiske historier fra gårdslivet. – Ostene mine er laget på rå melk. Og da mener jeg ikke råmelk, som er melken kuen får når hun har fått kalv, men rå melk. Den er upasturisert. Pasturisering er noe vi begynte med for å standardisere, men det betyr også at melk smaker likt fra Lindesnes til Nordkapp. Når man får upasturisert melk smaker den det kuen har spist. Det aller beste er selvfølgelig sommermelken, sier hun.

– Den er livsfarlig, roper fyrverkeriet Bente Getz fra Osteriet i Samnanger.

Hun snakker om rå melk. Det må ikke forveksles med råmelk, som er melk kuene får når de får kalv. Dette er rå melk – i to ord – og betyr altså at den er upasturisert.

For det er det Bente gjør på den avsidesliggende gården som er kjent fra NRKs «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Hun melker kyr – og sau. Og den upasturiserte melken bruker hun til å lage ost.

MELKER SAUENE OG LAGER OST

Denne osten ble servert på Bare Vestland under torsdagens vin- og ostetog.

PÅ TV: Du kan se og høre mer om Bente Getz på NRKs nett-tv. Hun har vært med på Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

– Pasturisering kom for å standardisere, men det betyr også at all melk smaker likt fra Lindenes til Nordkapp. Upasturisert betyr at melken smaker det kuen har spist. Det blir det selvfølgelig best ost av, og det er sommermelken som er best, sier Bente.

Hun er også én av to i Norge som melker sauene sine. Ja, du leste rett. Bente melker sauene.

– Det blir fantastisk ost av det. Og hvorfor skal vi ikke melke sauene våre når vi spiser lammelår, spør hun.

COLONIALEN: (F.v.) Bjarte Sæle, Trine Jellestad, Karoline Hammersland, Kjetil Veseth og Eirik Nor Saghaug var på plass på Litteraturhuset. Der fikk de Kubbeost fra Rueslåtten sammen med Riesling fra Weil.

Sauemelk er ikke helt uvanlig i utlandet. Den egner seg spesielt godt til osteproduksjon på grunn av det høye protein- og fettinnholdet. Mesteparten av sauemelken som produseres i verden benyttes i osteproduksjon. Den vanligste ostetypen er Roquefort. Feta er en annen. Pecorino er den tredje mest produserte osten fremstilt av sauemelk.

Og slik blir altså osten Sterke-Nilsen til – oppkalt etter en kraftkar i bygden, selvfølgelig.

PERGOLA: – Dette var en fantastisk presentasjon. Vi kan jo litt, men det er akkurat sånt som dette vi er interessert i å lære mer om. Og det gjelder både vinen og osten. Alt var veldig bra, sier (f.v.) Anita Nesheim Hagen og Elin Amatucci. De hørte om Ostegården på Krokeide på Pergola.

RUNDTUR I NORSKE BYGDER

Det var mye god ost å få rundt i Bergens gater denne torsdagskvelden. Jønsgård fra Ostegården var på Fjellskål. Tveitakjerring var i Potetkjelleren. Sydin fra Valdres var på Dråpen. På Marg&Bein ble det servert geitost fra Prestholt. Bare i Børs bød også på geitost, men denne gang fra Skjerdal Stølsysteri. På Litteraturhuset vanket det Kubbeost fra Rueslåtten. Hos Kitchen&Table tok Eiker Gårdsysteri imot gjestene. På Altona var det ost fra Undredal, og på Bien Centro fra Myrdal Gard. For å nevne noen.

Sensommerens ost- og vintog var virkelig en reise gjennom fjorder og bygder på Vestlandet – og litt til.

– Vi overtok gården i 1996 og startet med høner, men man får jo ikke ost av høner, sier Jon Martinsen fra Tjamsland Ysteri.

– Har du prøvd, kom det fra en munnrapp togpassasjer i Matbaren til Colonialen.

PERGOLA: – Jeg har vært på vintog før og synes jeg lærer noe nytt hver gang. Sist fant jeg ut nye måter å bruke Champagne på. I kveld kunne jeg bare sittet her og spist denne osten. Helt nydelig, sier Elin Sørhus (t.h.). Her sammen med venninnen Anja Mørch-Rasmussen på Pergola, der Jørn Hafslund var på plass med Fanaost fra Ostegården på Krokeide. Gjestene fikk smake en variant som var lagret i to måneder og en som var lagret i syv måneder sammen med spansk hvitvin. Heréncia Altés er fra Catalonia. Druene er dyrket tørt, men med kjølige og fuktige vinder. Vinstokkene er over 100 år gamle, noe som fører til at de produserer færre druer. Men da blir det mer smak i hver drue.

BARE SEKS KYR, MEN VANT NM LIKEVEL!

Det har nok ikke Jon gjort, for i 2013 kom det i stedet flere dyr til gården.

– Da startet vi med å lage en fersk kremost. Men den smakte virkelig ikke godt, forteller han.

– Vi syntes den var så dårlig, så hønene fikk mye ost. Vi hadde så mye at vi kjørte et traktorlass og lesset det til hønene.

Men så. Så fikk Jon og konen Ruth det til.

– Vi er kanskje et av de minste ysteriene i Norge. Vi har bare seks kyr, men vi har vunnet NM likevel, forteller Tjamsland-sjefen.

Han hadde med nydelige Rosalita til togpassasjerene. I matbaren ble den servert på hjemmelaget flatbrød med gelé av svarthyll og friske epler. Da smeltet den litt ekstra på tungen.

– Rosalita er en ku. Det har ingenting med sangen til Åge Aleksandersen å gjøre, flirer Jon.

MATBAREN: (F.v.) Torill Holkan, Bernie Garnes, Sølvi Eide og Marit Thunestvedt har en klubb som har begynt å gå fast på vintogarrangementene. De reiste rundt i Bergens gater med Pascal-toget i går.

LÆRER NOE HVER GANG

Krokeide var også representert. Den lille gården til Jørn Hafslund ligger på det flate strekket ved vannet, like før du kommer til fergeleiet. Der lager han Fanaost av melk fra egne kyr. I fjor vant den bronse i London. På torsdag vakte den begeistring på Pergola.

– Jeg har vært på vintog flere ganger og synes jeg lærer noe nytt hver gang. Men nå kunne jeg nesten tenkt meg å bare bli sittende her og spise denne osten, sier Elin Sørhus – togpassasjer på første klasse.

– Dette var en fantastisk presentasjon. Vi kan jo litt, men det akkurat sånt som dette vi er interessert i å lære mer. Det gjelder både vinen og osten, sier Anita Nesheim Hagen.

VÅGAL: (F.v.) Kathrine Kannelønning, Guro Gjelsvik, Marita Monsen, Torill Eide og anne Karlsen var begeistrert på Vågal.

KLARE FOR OSTE-VM

Sensommerens ost- og vintog er et oppspark til oste-vm som Bergen er så heldige å være vertskap for den første helgen i november. Og så får vi se, da, om noen av produsentene som var på plass torsdag kveld bemerker seg helt oppe i verdenstoppen. Det tror vi!

Har du lyst til å være med på vintog neste gang? Vi kan røpe at det blir vinfest igjen den første uken i mai – altså om under 240 dager!

Her følger den fulle listen med alle ostene og vinene som ble servert torsdag kveld:

Fjellskål
Ost: Jønsberg fra Ostegården
Vin: Taittinger Prelude

Potetkjelleren
Ost: Tveitakjerring med «Mjuk kjerring» og Jens’n min»
Vin: Hugel Gewurstraminer Vendange Tardive 2010

Pergola
Ost: Fanaost fra Ostegården på Krokeide (2 mnd og 7 mnd)
Vin: Herécia Altes, La Sierra Blanca

Storm
Ost: Brie fra Ostegården med chiligelé
Vin: Dopff & Iron Cuvee Rene Riesling

Dråpen
Ost: Sydin far Valdres
Vin: Eisacktaler Kellerei Cantina Valle Isarco Sylvaner

Marg&Bein
Ost: Presten og plomme (Geitost fra Prestholt)
Vin: Cabernet Franc fra Pithon-Paille, Anjou i Loire

Bare i Børs
Ost: Geitost far Skjerdal Stølsysteri
Vin: Cider fra Spildegården

Litteraturhuset
Ost: Kubbeost fra Rueslåtten
Vin: Riesling fra Weil

Kitchen&Table
Ost: Eiker Holtefjell fra Eiker Gårdsysteri
Vin: Christer Berens Organico Prosecco og Christer Berens Primitivo

Altona
Ost: Ost fra Undredal
Vin: Rudesheimer Magdalenakreuz Riesling Spatlese 2011

Bien Centro
Ost: Chevre fra Myrdal Gard
Vin: S Livon Collio sauvignon Blanc Freuli, Livon Collio

Salsa
Ost: Fourm D`Amert (mild blåmugg) og Mancheego
Vin: Bayanegra Semi Dulce og TLG Crianza Grand

Pascal
Ost: Kvit geitost fra Myrdal – Mutschi fra Eiker – Blåmandag fra Den Blinde Ku
Vin: Solera

Bare Vestland
Ost: Sterke Nils fra Osteriet (Samnanger)
Vin: Domaine Vacheron Sancerre

1877
Ost: Jønsberg 16 mnd.
Vin : Travaglin

Vågal
Ost: Tilsiter fra Eiker Gårdsysteri
Vin: Masia Salat Organic brut Nature, Josep Masachts

Colonialen
Ost: Rosalita fra Tjamsland Ysteri
Vin: The Project, Sauvignon Blanc 2018

Don Pippo
Ost: Faste oster fra ulike produsenter; Stølsost fra Valdres, Sverre fra Eiker, Hvit Undredal + 1 til
Vin: Cider fra Alde