Han ble Bergens beste – igjen!

Vi bøyer oss i støvet: For andre år på rad ble Raymond Mikkelsen Bergens Beste Smaker! Vi har spurt ham hva som er hans sommerfavorittvin.

Søndag kveld kåret Bergen Vinfest og Norsk Vinkelnerforening Bergens Beste Smaker 2018. Tolv vinkelnere og vinentusiaster fra bransjen stilte opp på Colonialen Kranen for å delta i den årlige kåringen.

– Det har vært et morsomt år, for det er ekstremt mange som har fått det med seg – både kjente og ukjente. Veldig underholdende faktisk, sier Mikkelsen om sitt første år som Bergens Beste Smaker.

SPØR OM TIPS OG RÅD

Nå venter altså enda et. Vininteresserte bergensere spør ham allerede om tips og råd.

– De lurer jo stort sett på ting som har med kvalitet å gjøre og om vinen virkelig er god. Det er litt på siden av hva konkurransen handler om og det er jo veldig individuelt hva man synes er godt, sier Mikkelsen.

Han er kledelig beskjeden. Men poenget hans er at for å bli Bergens beste vinsmaker må du kunne litt mer enn å skille en god og en dårlig vin. Konkurransen handler om å peile inn nøyaktig hva det er man smaker på. Det handler om druetype, lagring, årgang, land, distrikter og til syvende og sist – dersom det i det hele tatt er mulig – å vite nøyaktig hvilken vin det er dommerne har helt i glasset til deltakerne.

GOD HUKOMMELSE

For å lykkes med noe slikt skal du ha smakt mye, være erfaren og ha knallgod hukommelse. Men det er også noen triks.

– Jeg starter alltid med å lete etter hvilken type frukt det er. Det er om å gjøre å finne en drue du kan relatere til. Hvis du klarer det kan du fortsette med å prøve å smake deg frem til hvordan og hvor vinen er laget. Da prøver du å finne ut hvilket klima den kommer fra, hvor mye alkohol det er i den og fatbruken. Alt sammen er en svær eliminasjonsprosess, sier Mikkelsen.

Det er først når du er der kvaliteten kommer inn i bildet.

– Da handler det om struktur, lengde, fylde og hvor ren frukt det er. Man kan se om vinen er filtrert eller ikke, og det gir en pekepinn på vinstilen uten at det nødvendigvis forteller hvor den kommer fra. Og hvis man kjenner at vinen lukter rent og lite tilgjort, samt at den har veldig ren frukt, er den kanskje organisk eller biodynamisk dyrket. Alt dette er med på å peile inn hvilken vin det er, sier Mikkelsen.

BLIND SMAKING

Fire viner skulle smakes blindt og beskrives skriftlig søndag kveld. Det ble gitt ti minutter per vin.

Fra venstre: Ken Petter Skorge Kristiansen, Kristoffer Aga og Raymond Mikkelsen.

Etter innledende runder ble poengene talt opp og tre finalister utmerket seg: Kristoffer Aga fra Colonialen Restaurant, Raymond Mikkelsen fra De Bergenske og Ken Petter Skorge Kristiansen fra Colonialen Kranen.

I finalen fikk hver deltager tre minutter til å resonnere seg frem til opprinnelsesland, vinregion, druesort, årgang og pris, samt gi et matforslag til en rødvin. Og kveldens vinner ble altså Raymond Mikkelsen fra De Bergenske.

Hoveddommer i år var president fra Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi, blant annet kjent fra TV 2.

MIKKELSENS FAVORITT

– Hva er favorittvinen til Bergens Beste Smaker denne sommeren?

– For tiden er det viner med lite skallkontakt. Jeg liker rødviner som er friske, gjerne med litt tanniner så det er litt tak i dem. Fruktighet er viktig. Dette er en vin fra Sør-Afrika med Syrah og Cinsaut. Den har kun hatt tre dagers skallkontakt, derfor er den lys i fargen. Det er en rødvin, men den har veldig lite rødvinspreg, sier Bergens Beste Smaker om sin sommeranbefaling: Intellego The Pink Moustache 2017