Geir Gjerdrum kommer – kommer du?

Storslått masterclass for vininteresserte. Et arrangement med Geir Gjerdrum som dykker ned i Champagne. Etterfulgt av middag hvor det blir servert nydelig grillet kjøtt med bearnaise fra Colonialens rustikke kjøkken på Litteraturhuset. Det blir også ost fra Burgund og omegn til viner fra Domaine de Bellene fra Burgund.

Man velger selv om man ønsker full pakke – altså; en helaften med middager servert i restauranten i etterkant av foredrag og smaking, eller om man ønsker å nøye seg med masterclass med foredrag og smaking som varer i ca 1,5 time – uansett hva man velger vil dette bli en vinkveld av de sjeldne!

Bli med på et dypdykk med Geir Gjerdrum i Champagne

Geir Gjerdrum, administrerende direktør i vinimportørselskapet Autentico Real Wines og Unico Pure Wines, er en av Norges største eksperter på champagne. Han er for mange mest kjent som tidligere vinjournalist i Dagens Næringsliv og forfatter av boken Champagne, vinen bak glamouren (Aschehoug 2010). Han er også medforfatter av Chablis og flere utgivelser av årboken Vinens Vinnere i tillegg å være en feiret og famøs foredragsholder som gir tilhørerne det de kom for – og litt til.

Champagneboken  er et resultat av et langt og lidenskapelig forhold til champagne. Den velkjente og trygge champagneblandingen representert ved de store champagnehusenes husstil, har fått en stor utfordrer i terroir-champagnen til småprodusentene. De lager sin egen champagne av egne druer, noe som betyr at vi kan smake jordsmonnsforskjellene i champagne på en helt ny måte. Disse champagnene har ofte større konsentrasjon og mer av smaken av druene i seg.

Geir Gjerdrum hevder at det aller morsomste er at kvaliteten på småprodusentenes viner ofte er høyere og prisene lavere.

Det store nye nå er champagne fra småprodusenter som er ”naturvin orienterte”. De dyrker druene økologisk eller biodynamisk og lager helt tørre og umanipulerte champagner som godt kan sammenlignes med viner fra Burgund og Chablis. Men det er viktig å ikke kaste ut babyen med badevannet, sier Geir Gjerdrum. Vi har nå grovt sett tre grupper av toppchampagne å velge mellom. Vi har fremdeles de klassiske champagnehusenes toppblandinger, som virkelig kan være ekstremt elegante og delikate på sitt beste. Vi har småprodusentene som leverer en mer individuell og jordsmonnspreget vare. Og så har vi de mer vinøse champagnene i naturvin-kategorien. Leve Mangfoldet!

Program:
Torsdag 24. August — 19.00
Geir Gjerdrum · Masterclass Champagne
Etterfulgt av servering fra Colonialens rustikke kjøkken på Litteraturhuset

Velkommen!

Kjøp billett her

Masterclass med Nicolas Potel

Storslått masterclass om Burgund for vininteresserte med Nicolas Potel. Etterfulgt av middag hvor det blir servert nydelig grillet kjøtt med bearnaise fra Colonialens rustikke kjøkken på Litteraturhuset. Det blir også ost fra Burgund og omegn til viner fra Domaine de Bellene fra Burgund.

Man velger selv om man ønsker full pakke – altså; en helaften med middager servert i restauranten i etterkant av foredrag og smaking, eller om man ønsker å nøye seg med masterclass med foredrag og smaking som varer i ca 1,5 time – uansett hva man velger vil dette bli en vinkveld av de sjeldne!

Et møte med Nicolas Potel avslører en energisk, dynamisk, kompromissløs, ekstremt kunnskapsrik og entusiastisk vinskaper.

Nicolas Potel lager nydelige viner på både egne og andres druer.

Etter å ha vært sjef, vinmaker og frontfigur ved negocianten som bærer hans navn i Nuits-Saint-Georges, var den epoken brått over våren 2009.  Nicolas Potel kan ikke lage vin under eget navn da noen andre har kjøpt rettighetene. Skal du finne vinene hans må du derfor se etter Domaine de Bellene eller Maison Roche de Bellene. Førstnevnte er firmaet han har etablert i byen Beaune, for å lage viner han mener kan løfte området opp til en status det fortjener. Med Maison Roche de Bellene opptrer han mer som en oppkjøper (negociant). Det betyr viner fra hele Burgund.

Sin helt egen stil

Et møte med Nicolas Potel avslører en energisk, dynamisk, kompromissløs, selvstendig og entusiastisk vinskaper. Han er opptatt av å sette sitt eget avtrykk på vinene han lager.

Han sorterer strengt og fjerner alle stilker. Hans Beaune-viner skal være elegante og delikate, gjerne feminine.

Familietradisjoner
Nicolas Potel er sønn av respekterte Gérard Potel, som døde i 1997, samme år som Nicolas produserte sin første årgang i Nuits-Saint-Georges. Gérard Potel var gründer og overhode ved Domaine de la Pousse d’Or i Volnay, som ble solgt videre etter hans død. I årene mellom 1992 og -97 fungerte Nicolas som bestyrer.

Økologi i alle ledd
De produserte deres første årgang i 2007. De gjør alt økologisk, til og med oppussingen. De bruker hamp til isolasjon, regnvann til vasking og solenergi.

I vinmarken pløyer de for hånd, de benytter aldri traktor.

Vindruene blir dyrket etter biodynamiske prinsipper. De bruker i tillegg kun den naturlige gjæren som finnes i druene, ingenting blir tilsatt, kun svovel.

Vinene er ikke bare naturlige, men også av fabelaktig kvalitet. De hvite er mineralske og elegante, mens de røde er autentiske og delikate med et soleklart pinot-preg.

Program:

Lørdag 26. August 19.00
Nicolas Potel – Masterclass Champagne

Etterfulgt av servering fra Colonialens rustikke kjøkken på Litteraturhuset

KJØP BILLETTER HER

Velkommen!

Vi popper opp Musserende!

Pop up kunnskap om vin!

Lurer du på hva forskjellen mellom Champagne og annen musserende vin er?

Dette skal du få vite alt om.

Vi smaker – Cava, Prosecco, Cremant og selvsagt Champagne!

Pris kr. 595,- pr pers – maks ant plasser 36 stk

Vinpjatt – rosévin

HVA! Vinpjatt på en fredag? Ohyes.

Temaet for kvelden er rosévin. Sommeren står for tur og mengder av rosa vin skal drikkes i inn og utland. Vi skal smake oss gjennom sommerens nyheter noen dager før og kommer med tips og vink til hva som smaker godt i solveggen i år.


I tillegg skal vi selvsagt pjatte om hvor og hvordan rosévin lages, hva vi syns og hvilken vi liker best.


Vi garanterer coole gjester og digge viner på glass! Kom så!

Gratis inngang og ca. 45 sitteplasser.

Boblende Tennfjord

Vi gjentar suksessen fra tidligere år og inviterer til «Boblende Tennfjord» etterfulgt av Pablo Zotello sin vinfestmeny som er tilpasset årets vinmaker viner. 

Ingvild Tennfjord elsker vin, kan vin og skriver om vin. Ingvild vil forteller om boblenes hemmeligheter og evne til å forføre. Hun er en entusiastisk vinjournalist og anmelder, forfatter med tre bøker på slep.