Klart for Vårens store vinmesse: Her er Pergola-Bjørns favoritter akkurat nå

Bjørn Johnsson, innehaver av vinbaren Pergola, er klar for Vårens store vinmesse. – Det er mye spennende for tiden, sier han. I dag byr han på sine terrassefavoritter når solskinnssesongen nå endelig er i gang. Og: Vineksperten i Skostredet tror ikke du ville kjent forskjell på rød- og hvitvin i en blindtest. Har han rett?

Vårens store vinmesse smeller i gang Bergen Vinfest klokken 16 på tirsdag ettermiddag, 2. mai. Arrangementet er på Terminus. En rekke vinprodusenter er på plass for å vise frem sine edle dråper.

Du kan møte Gaia Wine and Spirits, som har fokus på italiensk vin, Non Dos som byr på naturvin, Podium Wines, som er en del av Moestue-gruppen og importerer vin, øl og brennevin fra hele verden, Vinhuset Nofra og Nicolas Mahé de Berdouaré, som alltid jakter på såkalte ærlige viner, Vinum, som er et selskap bestående av en portefølje fra både store og velkjente vinområder, til små områder som ikke er så kjent for nordmenn flest, PlusVini som importerer fra Europa og den nye verden, Red & White, som satser på klassiske viner fra en rekke av verdens beste produsenter, der de aller fleste driver så naturlig som mulig, Vingruppen AS, som er en del av ArcusGruppen og er holdingsselskapet for de fem importørene Vinordia, Arcus Wine Brands, Symposium Wines, Vinuniq og Heyday Wines, Grossist Voss som importerer vin fra Hua Hin Hills i Thailand og italienske Le Volpi i Veneto, Nebbiolo Wines, som importerer vin fra det de mener er verdens beste vinområde; Piemonte, samt Solera UtelivWinetailorFondbergAutentico&UnicoB & R WineÅkre Gård og Edel Cider og Wine Partners.

 

Det mest spennende akkurat nå

– Det er mange interessante områder for tiden. De er ikke nye, men de blir mer og mer oppdaget i Norge. Jeg var selv i Jura i påsken. Det er et vanvittig spennende område som tar mer og mer av. Produsentene merker at de selger mer Jura-vin. Jeg tror det har med å gjøre at de lager forholdsvis annerledes vin. Det kan ha litt med naturvinsbølgen å gjøre, selv om det slett ikke bare er naturvin i Jura. Men vinene har et litt annet preg, sier Johnsson.

Han synes også Beaujolais har fått en ny vår.

– Og så har du en bølge fra Sicilia nå. Dette er et av de områdene som kommer mer og mer i Norge. Det kommer en del naturvin og biodynamisk vin fra Sicilia. I tillegg har andre viner enn dem fra de store produsentene blitt tilgjengelige fra Sør-Afrika. De lager mye spennende og lett, slank og fresh vin. De kan være litt dyre, men vinene er veldig spreke. Det samme gjelder Australia. Det er ikke mange årene siden vi bare hadde tilgang på viner fra de store produsentene. Det er kanskje fem stykker som står for 60 prosent av produksjonen der. Men nå er det mange småprodusenter som er med også, sier Johnsson.

Dette drikker du denne våren

– Hva skal folk drikke denne våren?

– Man skal jo drikke hvitt – og gjerne bobler. Eller en kjølig og leskende rødvin. Mine favoritter når det begynner å bli varmt er det som er litt leskende. Og det trenger ikke være allverdens komplisert på terrassen. En god Riesling, for eksempel. Og en god Chablis er alltid godt. Det passer godt til fisk og skalldyr også. Det finnes også mye godt fra Italia. En godt laget Soave, for eksempel. Eller Pinot grigio som er syrefrisk og har god fruktighet.

– Når man setter i gang grillsesongen kan det også være godt med rødvin. Og er det en varm sommerdag, så synes jeg man kan gi litt f*** i hva som passer. Det går ikke galt om man drikker en litt lett rødvin til en biff. Det som skjer er bare at biffen skiller seg litt mer ut. Jeg mener ikke at ting trenger å krasje fullstendig, men om sommeren kan man kanskje være litt mindre pretensiøs. Man kan heller bli mer seriøs til høsten.

Slik unngår du tutti frutti og bringebærdrops

– Og så må man selvsagt gjerne drikke rosé. Velg gjerne en fransk, lakserosa fra Provence, for å unngå at det smaker tutti frutti og bringebærdrops. Champagne er jo aldri feil om sommeren. Hvis du synes det er dyrt, så server Prosecco i stedet. Det er godt til melon og spekeskinke.

– Men hvis du virkelig skal ha en god terrassevin, kan du servere en halvtørr Riesling. Det passer til litt spicy mat og chili. Jeg synes ikke man skal være så redd for restsødme hvis man ikke er diabetiker, sier Johnsson.

Bjørn Johnssons anbefalinger

Ber man vineksperten i Skostredet anbefale noen viner du kan få kjøpt, kommer ofte basisutvalget til Vinmonopolet til kort. Men bestillingsutvalget har mye spennende.

– William Fèvre Chablis Domaine 2015, for eksempel. Eller Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2015. Gérard Duplessis Chablis 2015 er også en favoritt. Bare bestill vin. Da får du tak i mye bra. Skal du ha Prosecco, er Jeio bra og billig, sier han.

Johnsson anbefaler også denne vinen fra Portugal.

Møt Norges ledende produsenter på Vårens store vinmesse

På Vårens store vinmesse i regi av Bergen Vinfest kan du selv møte Norges ledende produsenter, få ideer og finne ut hva du vil fokusere på den påtroppende sommeren. Her møter du en rekke eksperter og alle de som virkelig har peiling på produktene de har med seg.

Hvis du spør og er interessert nok, kan et besøk på vinmesse bli en slags masterclass for deg. Det er også flere masterclasser i tiden fremover i regi av vinbarene og restaurantene som arrangerer Bergen vinfest nå 2. mai og på sensommeren. Det er bare å følge med på nettsiden her og på Facebook-siden til Bergen Vinfest.

– Jeg holder jo en del smakinger her i vinbaren vår, men en masterclass har litt mer pondus. Da møter du en produsent eller en sommelier som tar for seg et bestemt tema og går i dybden. Man går litt dypere enn en vanlig smaking, sier Johnsson.

Dette lurer bergenserne på om vin

På hans smakinger på Pergola er det som regel minimum ti stykker. Temaet kan for eksempel være Piemonte.

– I min setting er det jo amatører som kommer. Det er ikke nødvendig å kunne mye. Det er det ikke på en masterclass heller, men ofte kommer det mer spesielt interesserte dit. Hos meg holder vi det lett og greit, og tips er ofte det viktigste.

Oftest lurer vinglade bergensere på temperatur, lagringsforhold, lufting, hva man skal drikke til maten, forskjellen på druene og hva tanniner egentlig er.

– Mange tror det er det samme som syre. Det har i alle år blitt kalt garvesyre, men vi har altså garvestoffer og tanniner i vin. Tanniner er ikke syre på samme måte som du kjenner i en sitron. Det er heller tørrhetsfølelsen når du tygger på en druestein. Syre vil få tennene til å løpe i vann, mens tanninene stenger spyttproduksjonen, forklarer Johnsson.

– Og hvordan skal egentlig temperaturen være?

– Folk drikker rødvin for varm og hvitvin for kald, sier Johnsson.

En grei huskeregel kan være å ta hvitvinen ut av kjølen 20 minutter før du skal servere den. Og så gjør du det motsatte med rødvin.

Kjenner du forskjell på rød- og hvitvin?

– Jeg har også inntrykk av at rødvin er det store og at hvitvin er litt annenrangs for mange. Sånn må det ikke være. Sannheten er at folk sannsynligvis ville fått problemer ved en blindtest. Kanskje med unntak for Sancerre og Riesling, som har mye egenkarakter. Hadde man fått en eikelagret Chardonnay, kunne man fått problemer med å vite om den var hvit eller rød, sier Johnsson.

Prøv gjerne en uhøytidelig blindtest på Vårens store vinmesse eller hjemme på terrassen i sommer, og fortell oss om han har rett eller ikke!