Rosévin i solveggen!

Påske er premiéretid for årets roséviner. Bergen Vinfest gir deg en rask vurdering av et knippe viner som kler solveggen og tidenes fineste påskevær.

I Sør-Frankrike er det vanlig å lage og servere rosévin i sommermånedene. De lager ca. 30% av all rosévin i verden. Rosévin lages nesten på samme måten som rødvin, men ikke helt.

Det er i det hele tatt 3 metoder. Den første metoden har lange tradisjoner for i Provence og heter «Saignée». Når man lager rosé på denne måten presser man forsiktig druene for å skånsomt trekke ut den klare jusen fra druene før gjæringen fortsetter uten skall.

Den andre metoden, som er vanligere i Italia, Spania og ganske mange andre land, er å la drueskallene ligge i druesaften en kortere periode – ca- 2 – 3 dager og deretter fjerne skall og gjære videre. Grovt inndelt og enkelt forklart betyr dette at rosévin fra Provence ofte har mindre farge (skånsom prosess) og bitterhet enn andre roséviner.

Den tredje metoden er å blande rød- og hvitvin, men bortsett fra i produksjon av champagne, er dette strengt forbudt i Frankrike. Lager man cava derimot, så skal man bruke saignée-metoden.

De aller fleste roséene i testen er fra den nyeste årgangen 2018. Ofte er ferskhet å foretrekke for sjangeren.

Jacob’s Creek Sparkling Rosé.

Uten årgang. Laget på 70% Chardonnay og 30% Pinot Noir fra Barossa Valley, Australia. Intens lakserosa farge. Duft av tuttifrutti og modne jordbær. Moden frukt med dropsaktig smak av røde bær i munnen. Enkel og likefrem musserende vin til fest og aperitiff.

Pris 121,90 kr

Jacob’s Creek Le Petit Rosé 2018

60% Pinot Noir, 30% Grenache og 10% Mataro fra Australia. Blek rosa farge. Litt nøytral duft av  fersken, rabarbra og honningmelon. Saftig og rik i munnen. Ikke den syrligste vinen i utvalget men saftig, rimelig og enkel sommervin.

Pris 129,70 kr

Domaine Houchart Côtes de Provence Rosé 2018

35 % Grenache, 25 % Syrah, 20 % Cinsault, 10 % Cabernet Sauvignon, 10 % Mourvèdre.  Lysrosa på farge. Duft og smak av fersken og aprikos. En godt laget, frisk og smakfull rosé som er god til både solvegg og enkle retter.

Pris 144,90 kr

Minuty Côtes de Provence Rosé 2018

50% Grenache, 15% Tibouren og 35% Cinsault. Blek rosa farge. Hint av stikkelsbær. Frisk i munnen med fint urtepreg. Duft av røde bær, lavendel og urter. En frisk og fruktig ung vin med smak av røde bær og blodappelsin. Delikat vin med god, syrlig friskhet. Ren eplepreget finish og smak av ferskenstein.

Pris 179,90 kr

Pastel Dom. la Realtiere 2017

Cabernet Sauvignon 10%, Cinsault 45%, Grenache 45%. Nøytral nese av røde bær og rips. Smakfull og elegant i munnen med hint av av lakris. God konsentrasjon og godt integrert syre. God Balanse

Pris 249,10 kr  

A.A. Badenhorst Secateur Rosé 2018

90% Cinsault og 10% Syrah. Intens dyprosa farge. Smak av modne jordbær og bringebær. Syrlig inngang. Overraskende frisk mtp. den solmodne aromaen. Syrlig med god konsentrasjon. Meget god struktur som gjør at den også er velegnet til mer krevende fiskeretter.

Pris 154,90 kr

Meinklang Prosa 2018

85% Pinot Noir og 15% Zweigelt. Middels dyp rosa. Duft av rabarbra og røde syltede bær. Smak av friske bær, god syre med gule plommer i avslutningen. Boblene kler solveggen. Frisk, ukomplisert og god.   

Pris 165,00 kr

“Studio” by Miraval 2018 Côte de Provence.

40 % cinsault, 40 % grenache, 15 % syrah og 5 % rolle.

Tilslutt tar vi med en kjendisvin fra tidligere “Brangelina” som først lanseres den 16. april. Vinen er laget på Chateau Miraval av Perrin-familien fra legendariske Chateau de Beaucastel i Chateauneuf du Pape. Den nye “Studio” er en enklere og mer tilgjengelig versjon av “Chateau Miraval” og vil koste 178,90,- på polet.