Stor kåring: Bergen beste høstvin

To viner fra Toscana topper høstens vinpreferanser hos Bergens fremste eksperter. Men vinene vinner først og fremst fordi de er gode matviner.

 

– Samtidig skal vi huske på at høst er å tulle seg inn i et teppe og kose med så mange kattunger som mulig. Da er man som regel interessert i vin som er ekstremt moden og krydret. Så hvis du bare skal kose deg, så trenger du ikke nødvendigvis å drikke Chianti, sier sommelier Ove Svendsen fra Bergen Vinfest.

 

Mer om det siden. Først skal vi kåre en vinner.

 

HJORTEVIN

 

Det er en liten uke til Høstens store vinmesse på Grand Hotel Terminus. Det er regn i luften. Trærne gløder i rødt og oransje. Et nytt vær med navn er på vei, og skylaget ligger i folder over Bergen. Inne på hotellkjøkkenet står Raymond Mikkelsen og rører i sausen til hjorten som skal følge de syv vinene som skal i ilden. De er tilsendt fra en rekke leverandører som håper at akkurat deres vin skal bli favoritten til sommelierene som er samlet i den ene stuen på hotellet ved jernbanestasjonen.

 

 

På den ene banehalvdelen – eller bordenden – sitter Inghild Stien Thorvaldsen fra Colonialen, Simon Valland fra Kippers, Raymond Mikkelsen fra Terminus, Ove Svendsen fra Don Pippo og Bjørn Stian Johannessen fra Bare Vestland. På den andre banehalvdelen er Provence med. Det er også New Zealand. Det er vin fra Sør-Afrika og Kanariøyene i utvalget. I tillegg til tre italienere. Men for anledningen er alle de syv flaskene pakket godt inn i kamuflerende aluminiumsfolie. Det skal nemlig blindsmakes.

 

HØST HELE ÅRET – NESTEN

 

Og nå gjelder det. For i en by der årets 365 dager består av en sommerdag eller tre og kanskje noen centimeter snø på bakken i en dag eller to i andre enden av årshjulet, er det ingen tvil om at høstvin er viktig. Uten å ta så altfor hardt i så er det tross alt høst her – stort sett.

 

Men først: Reglene. Leverandørene som har villet delta har sendt én vin hver. Det er altså de som har valgt ut vinene og ikke smakspanelet til Bergen Vinfest. Leverandørene har fått vite på forhånd hvilken mat vinene skulle smakes til, altså tradisjonell hjort med sopp og saus med brunost og fløte. Makspris for vinene ble satt til 250 kroner.

 

Videre har smakspanelet vektet vinenes egenskaper etter følgende kriterier:
1. Generell kvalitet: 45%
2. Drikkbarhet, også uten matfølge: 20%
3. Hvordan vinen passer matretten: 35%

 


Så skal det luktes, slurpes og rulles. Vinene smakes først uten mat, før Mikkelsens hjort kommer på bordet. Det noe kreative sommelierordforrådet hentes frem. For det er en god del humor forbundet med denne typen jobb, selv om det altså spyttes, spyttes og spyttes.

 

– Vi er nemlig ikke som Lothepus, kunngjør panelet, før de strør om seg med visdom.

 

VINNEREN
Når det smakes vin er det mye godt humør, en god del latter, men også en god porsjon alvor. For selv om snakketøyet også er med og det tidvis konkurreres i sprø beskrivelser, er det nesen, munnen og hukommelsen som har aller høyest tempo rundt bordet. Det er kunnskap og erfaring blant de topptrente sommelierene i Bergen.

 

Og av de syv vinene er det altså Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2015 som stikker av med en knepen seier, foran en testens andre toscanske, I Fabbri Terra di Lamole Chianti Classico 2012. Ch. Sainte Anne Bandol Rouge 2015 ble nummer tre i kåringen. Det betyr dobbelseier til Sangiovese, den mest utbredte druen i Italia og selve ryggraden i toscansk vinproduksjon. Bronsevinneren er laget på druene Cincault, Grenache og Mourvèdre.

 

– Grunnen til at Sangiovese vinner er at den passer godt til rikt kjøtt. Viner trenger syrlighet og struktur for å være gode til mat, slår Inghild Stien Thorvaldsen fast.

 

– Vin fra Toscana har spesifikke sære smaker. Det er godt laget vin som selger i bøtter og spann, sier Bjørn Stian Johannessen.

 

– Men hvis jeg skulle ta med en flaske vin til en venninne i høst bare for at vi skulle kose oss, så hadde jeg kjøpt en Beaujolais, sier Thorvaldsen.

 

Det betyr altså Gamay, så det finnes mer enn én fasit når du skal velge vin til sidelengs regn som pisker mot ruten, en tent peis og lange kvelder med raggsokker på beina.

 

– Og du, Ove, var innom dette med behovet for kattunger om høsten i sted. Hvilken vin passer egentlig best til katt?

 

– Min erfaring med kattunger er at de er skarpe. Miso, min egen katt, er i alle fall det, til tross for at hun er eldre nå og vet at det ikke er lov å klore eller bite. Når det gjelder høstviner så liker jeg skarpe – eller rettere sagt på vindpråket – syrlige og strukturerte viner som passer godt med høstens mat. Siden jeg aldri ligger på pledd foran peisen og sløser bort tid med tåkeprat og handlingsforløp i romantiske komedier, så liker jeg også drikkevinene mine som jeg liker matvinene.

 

BEDØMMELSEN VIN FOR VIN

 

Her er panelets hele og fulle bedømmelse, vin for vin:

 

Intellego Kolbroek Syrah 2015
Swartland, Sør Afrika / 249,90,-
Smak av bjørnebær, røde bær, tørket frukt, krydder og mynte.
Leskende vin med god balanse. Slank, elegant og veldig drikkevennlig.
Passer bra til noe lettere viltretter en akkurat denne konkurranseretten. Kan fint nytes helt uten mat.

 

I Fabbri Terra di Lamole Chianti Classico 2012
Toscana, Italia / 239,90,-
Raffinert og jordlig med duftinnslag av plommer og kandiserte kirsebær,
Smaksrik, syrlig anslag og finish av syrlige kirsebær.  
En klassisk, godt laget og godt strukturert vin med ren syrlig finish. Veldig godt til rik saus og hjort og testens solide andreplass.

 

Suertes del Marqués “Vino de Parcela” La Solana 2015
Tenerife, Spania / 229,90,-
Åpen, krydret og svært ekspressiv duft av blåbær og solbær.
Rikt og fyldig anslag med et meget krydret og fruktig midtparti.
Stor og saftig. Veldig drikkbar stil og passer både til og uten mat.

 

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2015
Toscana, Italia / 164,90,-
Ren, typeriktig duft av kirsebær og moreller.
Ungdommelig i munnen og saftig. Konsentrert med masse tett frukt i midtpartiet.
En rå, frisk finish med smak av finmaskede tanninner. Testens syrligste vin vinner klart spesielt til denne strukturerte hjorterretten og Raymonds fete saus.

 

Ch. Sainte Anne Bandol Rouge 2015
Provence, Bandol, Frankrike / 189,70,-
Rustikk duft av lær, krydder, stall og modne plommer
Saftig og modent med en spennende sursøt finish.
Klassisk vin som passer godt til kraftige, smaksrike retter. De som liker modne klassiske viner vil like dette til alle litt heftige, klassisk franske kjøttretter.

 

Lisini San Biagio Rosso 2014
Toscana, Italia / 249,90.,-
Duft av plommer og krydder.
Saftig, vin med god konsentrasjon og frukt a la mørke bær.
Laget for fremtiden og dermed fremdeles ganske ung. Passer til kraftige retter med godt strukturert kjøtt.

 

Matua Lands & Legends Merlot Cabernet 2013
Hawkes Bay, New Zealand / 199,90,-
Innsmigrende nese med duft av kirsebær og moreller,
Smak av plommer og solbær. Krydret og saftig stil.
Tydelig eik både i midtpartiet og i finishen. Passer til pledd foran peisen.